Alles wat u hier leest is nog een eerste aanzet tot een omgevingsvisie en wordt aangepast op basis van de enquêteresultaten en gesprekken met

verschillende maatschappelijke organisaties en andere overheden. Kijk hier voor de verdere planning.

Een verbonden samenleving

Met het oog op de (toekomstige) woningvraag wordt op termijn mogelijke uitbreiding niet uitgesloten. Daarnaast willen we ook ruimte bieden voor kleinschalige (innovatieve) woonvormen, bij voorkeur gekoppeld aan vrijkomende agrarische panden en percelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiny houses. Het oplossen van de woningvraag in de kernen heeft echter wel de voorkeur. Daarom staan de factoren ‘oog voor mensen’ en ‘weerbare kernen’ halverwege in het afwegingskader. Omdat het gebied de overgangszone is tussen de kernen en het buitengebied is het van belang dat een ‘gezonde en veilige leefomgeving’ wordt gewaarborgd. Hier wordt dan ook strenger op milieucontouren ingezet dan in het agrarisch gebied. Bovendien richten we de dorpsranden in als een groene buffer die bijdraagt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Een verweven landschap

In de ‘transitie van het landschap’ is het belangrijk om de landschapswaarden en cultuurhistorische beleving in stand te houden. Naast natuurontwikkeling, bieden we ruimte aan een mix van functies. Hierbij dienen de cultuurhistorische structuren, kleinschaligheid, natuurwaarden/biodiversiteit en ‘duurzame ontwikkeling’ als uitgangspunt. Voor de landbouw zetten we stevig in op een transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw. Uitbreiding van de landbouwfunctie is niet wenselijk. Op vrijkomende agrarische gronden bieden we ruimte voor nieuwe functies, zoals duurzame energieopwekking, (innovatieve) woonvormen en recreatievoorzieningen. Voor duurzame energie zetten we in op kleinschalige zonnevelden die goed zijn ingepast in het landschap, bijvoorbeeld in de zogenaamde boskamergebieden.

Het gebied heeft in potentie een ‘grote recreatieve waarde’. We willen de recreatieve aantrekkingskracht van dit landschap benutten en de natuurgebieden hiermee enigszins ontlasten. Er is ook ruimte voor kleine recreatieve functies, bij voorkeur gekoppeld aan (vrijkomende) agrarische panden. Denk bijvoorbeeld aan een Bed & Breakfast of sport- en spelvoorzieningen zoals boerengolf. Tot slot zorgen we voor een goede verbinding met de dorpen, zodat ook hier recreanten worden verwelkomd voor een bezoek aan de lokale winkels en horeca. Ontbrekende schakels in de recreatieve fiets- en wandelroutes worden geïnventariseerd, zodat deze in de toekomst kunnen worden gerealiseerd.

Een gekoppelde regio

De ambities die samenhangen met een ‘gekoppelde regio’ hebben minder invloed op het kleinschalige cultuurlandschap. Deze factoren staan daarom laag op het afwegingskader.

Meedenken

Van 5 tot 26 April kon u meedenken of de verhaallijn ‘Kleinschalig cultuurlandschap’, zoals hierboven staat beschreven, volgens u bij Heeze-Leende past.