We hebben van een aantal inwoners van Heeze-Leende vragen gekregen over de wilde zwijnen in en rondom de Nieuwe Hoeven. We willen deze vragen en de bijbehorende antwoorden graag met je delen.

Waar komen de wilde zwijnen in Heeze-Leende vandaan?

In 2008 verschenen er wilde zwijnen in het Leenderbos. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat deze zwijnen zijn uitgezet. Hoewel er geen exacte aantallen bekend zijn, is het duidelijk dat de populatie wilde zwijnen in het Leenderbos de afgelopen 15 jaar sterk is gegroeid. Ze hebben zich verspreid over onze gemeente en aangrenzende gemeenten, en er is vermenging met de populatie in Vlaanderen.

Vooral in de jaren dat er beperkt voedselaanbod is in de bossen, gaan wilde zwijnen op zoek naar alternatief voedsel. Ze komen dan uit de natuurgebieden en worden dan regelmatig aangetroffen in de dorpsranden.

Wat is de wettelijke status van wilde zwijnen?

Wilde zwijnen zijn, net als bijna alle andere zoogdieren, beschermd volgens de Wet natuurbescherming. In principe is het verboden om wilde zwijnen te doden, vangen of verstoren. De provincie heeft echter de bevoegdheid om onder bepaalde voorwaarden vrijstelling of ontheffing te verlenen op dit verbod. De verantwoordelijkheid voor faunabeleid ligt dus bij de provincie. 
Faunaschade en het faunafonds valt ook onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Voor meer informatie hierover kun je terecht op deze website(externe link) .

Wat wordt er gedaan aan de aanwezigheid van wilde zwijnen?

Voor heel Noord-Brabant geldt het nulstandbeleid voor wilde zwijnen. Dit betekent dat er in de hele provincie alles aan gedaan moet worden om het aantal wilde zwijnen tot nul terug te brengen. De provincie Noord-Brabant heeft wildbeheereenheden (WBE's) toestemming gegeven om buiten de bebouwde kom op wilde zwijnen te jagen. Om te kunnen jagen heeft de WBE ook toestemming nodig van de grondeigenaar. 

In onze gemeente zijn twee WBE's: WBE Baronie van Cranendonck in het westen van de A2 en WBE Groot Strabrecht voornamelijk in het oosten van de A2. De exacte grenzen en contactgegevens vind je op de website(externe link) van de jagersvereniging.
De provincie heeft de afgelopen jaren ontheffingen verleend om extra jachtmethoden mogelijk te maken, denk aan verruiming van de jachttijden, gebruik van een vangkooi en bewegingsjacht.

Wat moet ik doen als ik een wild zwijn tegenkom?

Hieronder vind je enkele adviezen over hoe te handelen wanneer je een wild zwijn tegenkomt:

  • Blijf rustig, een zwijn zal niet zonder reden aanvallen. Het natuurlijke gedrag van een wild zwijn is juist om rechtsomkeer te maken.
  • In de meeste gevallen zullen wilde zwijnen vluchten als ze fietsers of wandelaars tegenkomen. Als dit niet het geval is, houd dan gepaste afstand en loop of fiets er niet doorheen, omdat het zwijn je mogelijk wil verjagen. Met name zeugen die biggen hebben kunnen agressief zijn om hun jongen te beschermen.
  • Ook andere recreanten, zoals ruiters, kunnen wilde zwijnen tegenkomen. Paarden schrikken hier vaak van. Het advies is om terug te gaan en een andere route te kiezen, aangezien een zwijn niet bang is voor een paard.
  • Houd de hond aangelijnd of in ieder geval dichtbij. Als jouw hond het bos in rent en daarbij wilde zwijnen tegenkomt, zal het zwijn proberen de hond te verjagen. Als je vervolgens jouw hond probeert te beschermen, kan het zwijn jou ook aanvallen.
  • Als je bedreigd wordt door wilde zwijnen, vooral in de buurt van dorpskernen, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wilde zwijnen zijn van nature schuw. Het is onnatuurlijk gedrag als ze bedreigend en niet schuw zijn. Dan moeten er snel maatregelen worden genomen.
  • Als je overlast van wilde zwijnen ervaart, meld dit dan bij de WBE (wildbeheereenheid) van jouw gebied www.wbe-grootstrabrecht.nl(externe link) of www.wbe-baronievancranendonck.nl (externe link)